Apolcalipsa Polenului

Ai auzit vreodată de “Apolcalipsa Polenului”?
În Statele Unite există un fenomen numit “Pollenpocalypse” sau Apocalipsa polenului. Aceasta alergie la polen a devenit o problema îngrijorătoare, așa cum este si la noi, însă ei o abordează la nivel administrativ cu multa seriozitate.
Acest fenomen apare atunci când cantități mari de polen sunt eliberate în aer, provocând persoanelor alergice o adevărată explozie a simptomelor. Acest fenomen este adesea asociat cu primăvara și vara, atunci când plantele, copacii și ierburile își eliberează polenul, și poate fi agravat de poluanții din aer, precum și de condițiile meteorologice.
Iată ca suntem deja în luna Mai, iar vremea frumoasă s-a întors! Însă, ca în fiecare an, este un adevărat coșmar pentru milioane de oameni din toata Romania. Aproximativ 10% până la 30% din populația lumii este afectată de alergii respiratorii, dintre care alergiile la polen sunt una dintre cele mai frecvente forme. Primăvara și vara, explozia alergiilor devine mai frecventă în Europa, SUA și Orientul Mijlociu. Dar, v-ați gândit vreodată care sunt factorii declanșatori pentru o astfel de creștere a alergiilor? Și, mai presus de toate, cum pot fi acești factori evitați? Iată câteva răspunsuri la întrebările de mai sus!

Care sunt simtomele acestor reacții alergice?

Mâncărimi ale ochilor si nasului, gât inflamat, strănut constant… aceste simptome pot fi ușor confundate cu cele ale febrei fânului. În realitate însă, acestea se datorează cel mai probabil rinitei alergice: inflamația căilor nazale cauzate de sensibilitatea excesivă la un alergen.
De la polen la acarienii de praf, mătreață de câini sau pisici ori poluanți din mediu, toate aceste particule intră în corpul nostru și declanșează rinita alergică. Există două tipuri de rinită alergică:
– Rinita persistentă care durează pe tot parcursul anului
– Rinita sezonieră apare numai în timpul sezonului de înflorire, când polenul este eliberat în aer
Alergiile sunt în mare parte determinate genetic, dar creșterea lor este strâns legată de mediul în care trăim. Stresul, anxietatea și contactul cu alergenii ne slăbesc sistemul imunitar. Acest lucru îl poate face să reacționeze excesiv la substanțe aparent inofensive, declanșând reacții potențial mortale la unele persoane. Alergologii confirmă că poluarea aerului contribuie la prelungirea perioadei de emisie a acestor alergeni, cum ar fi polenul, favorizând astfel apariția simptomelor.
Poluarea aerului și schimbările climatice agravează toxicitatea polenului din diferite motive. Unii poluanți slăbesc suprafața boabelor de polen, făcându-le mai susceptibile de a emite alergeni puternici. Acest proces duce la eliberarea în aer a unor mici fragmente de conținut celular de polen, care pot penetra plămânii și pot declanșa simptome și mai intense, uneori fatale.

Schimbările climatice

Schimbările climatice pot, de asemenea, să faciliteze răspândirea plantelor alergene, cum ar fi ierburile, care pot „coloniza” noi teritorii și pot deveni invazive în condiții favorabile. Combinația dintre creșterea temperaturilor, proliferarea plantelor invazive și chiar introducerea de noi soiuri de plante contribuie la saturația aerului cu polen.
Potrivit profesorului de botanică Paloma Cariñanos (Universitatea din Granada, Spania), concentrația de polen în orașele noastre ar putea crește de patru ori până în 2050. Motivul este lipsa diversității genetice, care duce la o supra-concentrare de polen, dăunătoare pentru sănătatea locuitorilor orașului. În orașe, sexismul plantelor a fost practicat pe scară largă … Fructele produse de plantele feminine pot da mai multă muncă echipelor de întreținere a curățeniei, de unde și o preferință pentru plantele masculine producătoare de polen.
În cele din urmă, sensibilitatea la polen este sporită în timpul vârfurilor de poluare. Chiar și în zonele urbane slab împădurite, populația este adesea sensibilă la alergiile respiratorii din cauza poluării aerului și a schimbărilor climatice. De exemplu, în contextul actual al schimbărilor climatice, iernile devin mai blânde în Marea Mediterană, ceea ce duce la înflorirea timpurie a măslinului din primele zile ale lunii martie, acest factor reprezentând o reală problemă pentru persoanele care suferă de alergii.

Cum putem lupta împotriva rinitei alergice?

Pentru a lupta cu succes împotriva atacurilor alergice, astfel, bucurându-vă de zilele frumoase, faceți următorii pași:

  • Evitarea pe cât posibil a covoarelor (cuiburi de praf)
  • Știind că noapte este cel mai greu pentru persoanele alergice, trebuie să ne asiguram că aerul din dormitor este de cea mai bună calitate (folosește un purificator de aer ionizator silențios)
  • Diagnosticați tipul de alergen la care sunteți sensibil
  • Monitorizați vârfurile de poluare și polen (există aplicații, ori monitor calitate aer care vă ajută să le anticipați)
  • În timpul acestor vârfuri, evitați efortul fizic și sporturile în aer liber
  • Aerisiți casa pentru scurt timp dimineața și seara și păstrați ferestrele închise în restul timpului
  • Schimbați-vă hainele și spălați-vă părul mai des, știind că polenul se agață în fibrele hainelor și păr
  • Ștergeți praful din casă mai des decât de obicei, evitând astfel acumularea prafului

Cum îmbunătățesc aerul din dormitor?

Și dacă v-ați echipat dormitorul cu un ionizator de aer TEQOYA, care este la fel de eficient împotriva a 99% dintre alergeni ca și împotriva particulelor și bacteriilor ultra-fine? Apoi, da, veți dormi mult mai bine și veți tuși mult mai puțin în timpul nopții! 😌🌿

Sunteți gata să vă îmbunătățiți calitatea aerului din dormitor?
Faceți clic aici pentru a comanda TEQOYA 200.

„Naturopatia oferă multe răspunsuri la alergii. Este important să se evite expunerea la alergeni: de exemplu, covoarele, care sunt cuiburi de acarieni de praf, ar trebui evitate. Astmaticii și persoanele care suferă de alergii știu că tusea se potrivește cel mai adesea apare noaptea. De aceea trebuie să depui mai mult efort în dormitorul tău. Eu însumi sunt alergică și am observat că prin punerea unui ionizator TEQOYA în dormitorul meu dorm mai bine și, mai presus de toate, nu mai am o tuse pe timp de noapte.”

Marie Laure Nageleisen, Naturopat și nutriționist integrativ în domeniul sănătății, ne da câteva sfaturi cu privire la evitarea expunerii la alergeni: (https://www.marielaurenageleisen.com/)

Lasă un comentariu