Aproximativ 1 milion de Români suferă de astm, specialiștii spun însă că boala este mult sub-diagnosticată datorită faptului că Românii nu merg periodic la medic.
Dacă ai aflat curând despre copilul tău că suferă de astm, ce ai de făcut?
Cel mai probabil, copilul a fost diagnosticat cu boala înainte de a împlini cinci ani. Este un moment înfricoșător, mai ales când copilul tău descrie cum simte o greutate mare piept, „cât un elefant de greu este” spune micuțul, și că nu poate respira. Corpul lor minuscul prezintă semne de respirație obosită și sunete fluierate slabe din interiorul pieptului. Există mai mulți factori care ar putea duce la astmul copilului, inclusiv factori genetici sau de mediu, cum ar fi calitatea slabă a aerului. Să trăiești cu această afecțiune este un dat, nu poți alege, însă poți alege cum să o controlezi. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta.
1. Află cum este calitatea aerului din casă.
Nu trebuie să te superi, însă calitatea aerului din casa ta ar putea fi de foarte proastă calitate. Potrivit studiilor EPA, aerul din casele și locurile noastre de muncă poate fi de o calitate mai proastă chiar decât în cele mai mari orașe industrializate. Poluanții aerului din interior îl pot face însă și mai incomod pentru persoanele care suferă de astm. Deci, cum schimbi calitatea aerului pe care tu și copul tău îl respirați cel mai des? EPA sugerează să începi prin identificarea și îndepărtarea sursei potențiale a poluanților.
Iată ce ar trebui să verifici:
– Există semne de mucegai?
– Casa ta este adecvat aerisită?
– Când ai curățat ultima dată orificiile de aerisire, hota și aparatul de aer condiționat?
Curățarea acestor trei componente nu numai că va îmbunătăți calitatea aerului pentru confortul și starea de bine a copilului, dar îți va economisi și bani pe termen lung.
2. Investește în îmbunătățirea calității aerului din casă
Ne petrecem aproximativ 90% din viață în interior, respirând probabil un cisterna întreagă de toxine. Pentru un copil care suferă de astm, acest factor este chinuitor, el simte diferența de calitate a aerului ca pe un elefant în piept. Putem avea în casă poluanții din exterior sau îi putem genera chiar noi în timp ce gătim, facem curățenie, sau uscăm rufele în casă. Recomandarea ar fi să investiți în filtre de aer de calitate pentru sistemele dacă aveți un sistem de ventilație. Filtrele nu vor elimina toți poluanții de acasă, dar vor face o diferență pentru astmaticii ale căror simptome sunt declanșate de o calitate slabă a aerului. Ultima tehnologie de filtre pentru sisteme de ventilație includ tehnologie MESP (Micro-Electrostatic Sterilizer Purifier).
3. Monitorizează calitatea aerului pe care copilul îl respiră în casă
Nu putem vedea aerul pe care îl respirăm, dar persoanele care suferă de astm cu siguranță îl pot simți. Dacă este poluat, aceștia știu. Pentru restul dintre noi, tehnologia poate ajuta la evaluarea calității aerului în casele noastre. Produsele precum senzor de calitate a aerului vă oferă o monitorizare instantanee a indicelui calității aerului (AQI). Unele dintre aceste produse se pot conecta la purificatorul, umidificatorul și aparatul de aer condiționat. Aceștia pot activa dispozitivele respective atunci când parametri monitorizați nu sunt în parametri, și le va dezactiva atunci când poluanți au revenit la nivelul corespunzător.
4. Descărcă aplicația Asthma Care
Lăsă-ți copilul să preia frâiele întreținerii astmului și să învețe să trăiască cu el. Experții în astmul pediatric de la Nationwide Children’s Hospital au dezvoltat prima aplicație destinată tinerilor care suferă de astm. Aplicația Asthma Care va ajuta copilul sau adolescentul să învețe ce declanșează respirația șuierătoare, când să folosească inhalatorul, și cum să evite un atac. Aplicația îi ajută pe cei care suferă să înțeleagă ce le declanșează simptomele. Lista poluanților include polenul, schimbările meteo, calitatea slabă a aerului și părul sau mătreața animalelor.
Aplicația poate fi descărcată aici.
5. Poți face aerul mai respirabil
Folosește în casă un purificator de aer. Poți cumpăra un purificator obișnuit cu filtru HEPA sau de carbon activ, sau poți folosi un purificator ionizator de aer, care pe lângă purificarea aerului, neutralizează și bacteriile sau virușii. Studiile numeroaselor laboratoare demonstrând că poate ameliora starea unui astmatic.
Poți alege un astfel de ionizator în funcție de mărimea camerei. Există dispozitive pentru camerele mari, gen sufragerie, sau poți cumpăra un dispozitiv doar pentru camera copilului.
Prețul unui astfel de purificator poate varia intre 200 și 5000 lei pentru un purificator obișnuit, iar dacă dorești să îți ajuți copilul cu un ionizator, acesta poate costa între 1000 și 2700 Lei.
Pe lângă costul de achiziție, trebuie să iei în considerare și costurile generate de schimbul filtrelor sau consumul energetic, care mai poate însemna între 300 și 1000 de lei pe an în cazul purificatoarelor obișnuite cu filtre, sau aproape 0 în cazul ionizatoarelor.
Concluzie
Nu trebuie să te sperii, este un dat și trebuie să înveți să trăiești cu problema asta. Dacă te îngrijești și iei măsuri în controlarea condițiilor din casa ta și copilul este tratat corespunzător, are șanse foarte mari ca atunci când devine adult să controleze mult mai bine boala, puseele se pot uneori rări până la dispariție. Fiind o boală cronică, astmul nu dispare complet, dar copilul poate avea perioade bune de ani cu o viață absolut normală.
Dacă ești încă cu mine😊, îți mulțumesc pentru atenție, și voi reveni în curând cu idei despre ceea ce poți face în a-ți transforma casa sau biroul într-o oază de relaxare, lipsită de poluanți.
Sursa foto: settemuse.it