Continuând seria de articole pe care am început-o pe Nanovator.ro atunci când am discutat despre „Confortul Termic”, vom continua astăzi prezentarea factorilor de mediu ce afectează acest confort.
Temperatura bulbului uscat (DBT)
sau temperatura aerului ambient: acest parametru este de obicei măsurat cu ajutorul unui termometru și nu este afectat de nivelul de umidității. Deoarece majoritatea oamenilor au o temperatură centrală a corpului de aproximativ 37 ° C, marea majoritate va considera că aceleași intervale de temperatură sunt acceptabile. De exemplu, U.S. Occupational Safety and Health Administration (OSHA) recomandă menținerea temperaturii la birou între 20 ° C și 24.5 ° C.
Temperatura medie radiantă (MRT)
Măsoară temperatura medie ale suprafețelor care înconjoară o persoană într-un spațiu dat și exista un schimb de căldură. În zonele exterioare, acestea pot include temperatura aerului și radiația solară. Într-un birou, aceste suprafețe sunt adesea pereți, computere, ferestre sau calorifere.
H2 Umiditate relativă (RH)
Reprezintă raportul dintre nivelul umidității din aer și nivelul maxim de umiditate pe care aerul o poate păstra la o temperatură dată. Nivelurile mai ridicate de umiditate relativă fac mai dificilă pierderea căldurii prin transpirație și poate face ca aerul să se simtă mohorât și neplăcut. La presiune constanta umiditatea relativa scade cu creșterea temperaturii. La temperatura constanta umiditatea relativa creste cu creșterea presiunii.
Viteza aerului
determină viteza cu care căldura este transferată între aer și suprafețele adiacente, cum ar fi corpul. Cu cât viteza aerului este mai mare, cu atât este mai mare rata de transfer a căldurii. Deoarece temperatura aerului este în general mai rece decât cea a corpului uman, vitezele mai mari ale aerului generează percepția de aer rece.
Factori ce țin de fiecare persoana in parte:
H2 Îmbrăcămintea
acționează ca un strat izolant și poate explica diferențele de confort termic în întreaga clădire sau birou. Îmbrăcarea in straturi permite oricărei persoane să aibă un control mai mare asupra confortului termic.
Metabolismul
se referă la acumularea și stocarea energiei de către organism. Persoanele cu un metabolism mai rapid tind să se simtă mai pronunțat căldura decât persoanele cu rate metabolice mai scăzute. Mâncatul spre exemplu, crește temporar activitatea metabolică a unei persoane, ceea ce duce la creșterea temperaturii. Din acest motiv, o alimentație potrivită mediului/sezonului reprezintă o altă modalitate prin care o persoana poate pot controla confortul termic.
Atat pentru astazi :).
Data viitoare vom discuta despre „Cum ne influențează confortul termic sănătatea și productivitatea la birou?”
Sursa: Kaiterra.com