Perspectivele nanotehnologiei pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul COVID-19

Conform datelor COVID-19 ale Worldometer, la momentul scrierii acestui articol pe, pandemia de COVID-19 afectase 213 țări și teritorii din întreaga lume, lăsând în urmă aproximativ 360.000 de decese.

(cazuri la zi conform aceleași surse – 16922458 cazuri și 664172 decese).

La fel ca și alți membri ai comunității științifice, nanotehnologii încearcă, de asemenea, să-și concentreze studiile asupra gestionării actualei crize de sănătate la nivel mondial prin dezvoltarea de echipamente eficiente de protecție personală, metode precise de detectare rapidă, precum și tratamente de succes.

În ceea ce privește prevenția, există respiratoare, măști și mănuși pe bază de nanofibră, împreună cu aparate de igienizare, dezinfectante, săpunuri, șampoane și detergenți dezvoltați pe baza de nanomateriale antivirale și antibacteriene, cum ar fi grafen, nanodiamantele, nanofibre polimerice (de exemplu, poliacrilonitril), precum și argint, dioxid de titan și nanoparticule de oxid de cupru.

Pe de altă parte, halatele, șorțurile, acoperirile antivirale și sistemele de filtrare și purificare a aerului îmbunătățite de nanotehnologie sunt de o importanță esențială în captarea bacteriilor, sporilor de mucegai și virușilor pentru a reduce contaminarea și a preveni răspândirea virusului în spitale și în mediul public.

Mai mult, sunt în curs de desfășurare cercetări ample pentru dezvoltarea vaccinurilor COVID-19 pe baza diferitelor nanomateriale. De exemplu, platforma tehnologică de nanoparticule cu proteine ​​recombinante este una dintre abordările promițătoare utilizate pentru a genera antigene derivate din proteina spike a coronavirusului pentru a spori răspunsurile imune împotriva bolii. Unele dintre abordări au trecut deja de faza preclinică și sunt în prezent studiate în studiile clinice.

Cât privește diagnosticarea, testele rapide COVID-19 pe bază de nanogold și secvențialele portabile de ADN / ARN constând din canale nanopore au demonstrat până acum o mare promisiune în detectarea bacteriilor și a virusurilor chiar și la concentrații foarte mici, avertizând astfel oamenii înainte de apariția simptomelor.

Nu în ultimul rând, în faza de tratament, nanotehnologii împreună cu cercetătorii medicali investighează potențialul nanopurtătorilor de a trata infecția cauzată de coronavirus.

Astfel, anoparticulele de aur reprezintă un exemplu. Acestea au fost concepute pentru a se atașa de viruși și a le distruge structura încălzindu-le, folosind anumite lungimi de undă în infraroșu; cu toate acestea, sunt încă necesare studii preclinice și clinice înainte de a fi gata să fie introduse pe piață nanotratamentele eficiente.

Articol adaptat – https://statnano.com/news

Un comentariu la „Perspectivele nanotehnologiei pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul COVID-19”

Lasă un comentariu