Cum ne afectează confortul termic starea de sănătate și productivitatea?

Continuând seria de articole pe care am început-o pe Nanovator.ro atunci când am discutat despre „Confortul Termic”, vom vorbi astăzi despre modul în care starea noastra de sănătate si productivitatea la birou sunt afectate de confortul termic.

Cu toții probabil am avut dispute legate de temperatura unui spațiu de lucru comun. Cu toate acestea, confortul termic inadecvat nu duce doar la conflicte de personal, ci poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre fizice și mintale, de asemenea poate reduce productivitatea muncii.

Universitatea Saint Mary’s din SUA definește termenul HEAT STRESS și temperatura de la care organismul nostru resimte acest stres. O alta instituție de învățământ din SUA, școala de sănătate publică Harvard T. H. Chan, a propus recent înlocuirea termenului de „confort termic” cu cel de „sănătate termică”, pentru a evidenția rezultate precum boala și mortalitatea care pot rezulta din neglijarea acestor probleme.

Ca atare, iată câteva moduri în care confortul termic afectează sănătatea și productivitatea.

Studiile au arătat că temperatura și umiditatea inadecvate pot duce la mai multe rezultate negative. Mai jos listam câteva:

Scăderea productivității și a puterii de concentrare:

Marea majoritate a cercetătorilor confirmat impactul negativ al temperaturilor prea calde și reci asupra performanței și cogniției. De exemplu, un studiu efectuat în cinci clădiri de birouri din Tokyo a arătat că angajații au fost mult mai dispuși să accepte scăderea nivelului luminii decât creșterea temperaturii și și-au auto-estimat productivitatea ca fiind cu 6,6% mai redusă atunci când temperaturile au crescut.

Un alt studiu, efectuat in rândul elevilor de liceu din New York, a arătat că ratele de promovabilitate au fost cu 6,2% mai mici în zilele cu o temperatura de 32°C, comparativ cu zilele in care temperatura era de 22°C.

Dezvoltarea Mucegaiurilor și a Fungilor

Este mult mai probabil ca acestea să se răspândească atunci când nu sunt luați în considerare parametrii de mediu asociați cu confortul termic. Mediile calde și umede, precum și cele cu ventilație slabă, promovează condițiile ideale pentru creșterea mucegaiului și a altor fungi dăunători. Viața sau munca în jurul acestor microorganisme poate provoca grave probleme respiratorii, infecții, alergii și astm.

Transmiterea virală

poate fi accelerată atunci când umiditatea și temperaturile sunt prea scăzute. Virușii din aer, cum ar fi COVID-19, gripa, ori alte viroze, mor mai repede la un nivel de umiditate relativă mai ridicat și se rezistă mai mult timp la temperaturi mai scăzute. Din acest motiv, este important să găsim echilibrul corect atunci când monitorizăm și controlăm acești parametri.

Data viitoare vom discuta despre „Sursele care cauzează un confort termic scăzut si cum putem aborda aceste probleme”

Surse: Kaiterra.com; burohappold.com

Lasă un comentariu