Sfaturi practice pentru îndepărtarea alergenilor din locuință

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-conexiune-apropiere-4031631/

Praful, produsele chimice, mucegaiul, acarienii sunt dușmani incontestabili ai persoanelor ce suferă de alergii. De aceea, cei ce se știu sensibili și manifestă deseori simptome specifice alergiilor trebuie să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea calității aerului la interior.

Casa este spațiul în care ar trebui să te simți cel mai bine însă, din păcate, alergenii ce se găsesc în locuință te fac să strănuți și să tușești în permanență, să îți curgă ochii și să ai o stare de iritare constantă. Însă există o veste bună: poți scăpa aproape în totalitate de nesuferiții alergeni. Primul pas este să identifici la ce anume prezinți sensibilitate.

Care sunt cei mai des întâlniți alergeni

Există anumite persoane la care alergiile se manifestă cu precădere primăvara sau vara, însă dacă te afli în tabăra celor care suferă de alergii în tot timpul anului și senzațiile se intensifică mai ales atunci când ești acasă, poți fi sensibil la unul sau mai mulți alergeni, precum:

Acarienii – se găsesc în toată casa și sunt imposibil de îndepărtat în totalitate. Se dezvoltă în mediile umede, în saltele, covoare, canapea, perne și nu numai și, din acest motiv, este foarte important să aspiri în permanență, pentru a reduce numărul lor. De asemenea, se recomandă aerisirea zilnică a casei.

Praful – deși îl ștergi mereu, acesta se așază cu repeziciune la loc. Pentru îndepărtarea lui folosește o lavetă din microfibră și o soluție antistatică. Aceasta te va ajuta să captezi particulele eficient și să nu se împrăștie prin cameră. Nu uita ca după fiecare utilizare să o speli cu apă și detergent și să o pui la uscat.

Mucegaiul – acesta este favorizat de umezeala pereților, apărând cu precădere la intersecția dintre podea și perete, între tavan și perete sau în spatele tapetului. De asemenea, băile ce nu beneficiază de geam sunt mai puțin ventilate iar aerul umed și apa ajută la apariția mucegaiului și a altor ciuperci de perete.

Polenul – deși este un alergen de exterior, acesta poate fi adus la interior cu ajutorul unui buchet de flori sau al plantelor din ghiveci, pe haine, pe mâini și nu numai. Aerisește și ventilează casa corect, zi de zi, pentru a-l elimina.

Animale de companie – nu toți își pot permite să țină un animal de companie în casă. Poate ai observat că începi brusc să strănuți atunci când interacționezi cu pisicile sau cățeii. Ei bine, este posibil să fii alergic la părul de animale, la saliva sau chiar la urina acestora.

Trucuri pentru a scăpa de alergenii din casă

1. Ajustează umiditatea aerului la interior. Baia și bucătăria tind să devină cele mai umede încăperi dintr-o casă. Așa că după fiecare duș sau baie trebuie să deschizi larg ferestrele pentru a permite umezelii să se usuce. În cazul în care nu dispui de un geam, poți folosi un dezumidificator. Vei fi surprins să vezi câtă apă colectează într-un timp relativ scurt. La fel poți face și la bucătărie, după ce gătești.

2. Folosește un purificator de aer. Grație noilor tehnologii de pe piață, te poți bucura de un aer curat, fără alergeni, într-un timp foarte scurt. Spre exemplu, purificatoarele de aer Teqoya au la bază ioni negativi, identici cu cei din natură, nu emit ozon, ceea ce îi face foarte potriviți de utilizat în casă. Purificatorul de aer Teqoya este silențios și poate fi utilizat întreaga noapte, chiar în apropierea patului. În plus, este realizat din materiale ecologice, are un consum mic de doar 1.5 wați, nu are filtru ce trebuie schimbat și se bucură de o garanție de până la 10 ani. Pentru a măsura în permanență calitatea aerului de la interior, folosește și un senzor special.

3. Curăță casa periodic. Prin îndepărtarea prafului, a polenului și a părului de animale elimini o mare parte din potențialii alergeni care îți dau bătăi de cap. Șterge regulat praful, aspiră și curăță podeaua o dată la câteva zile. Dacă nu ții foarte mult la covoarele din casă, cel mai bine este să renunți la ele, acestea fiind mari colectoare de praf. Oricât de mult ai aspira, alergenii și praful tot vor rămâne în fibrele acestuia. Pentru pardoseală, folosește cu încredere un mop și detergent special pentru a elimina orice urmă de murdărie.

4. Spală perdelele și draperiile. Deși nu este o activitate pe care să o faci săptămânal, este bine ca ocazional să te ocupi de aceste textile deoarece acoperă o mare suprafață din cameră și rețin praful. Sau le poți înlocui cu jaluzele din plastic, lemn sau aluminiu ce sunt ușor de șters.

Alergiile afectează persoanele de toate vârstele însă copiii și persoanele în etate sunt mai predispuse la acestea. Din păcate, în unele cazuri, din cauza umezeii ridicate de la interior și a mucegaiului, o simplă alergie se poate transforma într-un astm. Este foarte important de depistat alergenul ce cauzează problema și de îndepărtat cât mai repede posibil.

În cazul în care simptomele specifice precum nas înfundat, nas care curge și te mănâncă, lăcrimarea ochilor, respirația dificilă, durere în piept și așa mai departe nu dispar, se recomandă o consultație de specialitate la medic pentru prescrierea unui tratament medicamentos.

5.Monitorizează calitatea aerului din casa. Astazi se gasesc pe piata senzori de masurare a calitatii aerului. Aceste dispozitive te ajuta sa monitorizezi si sa stii in fiecare moment cat de sanatos este aerul pe care il respiri la tine acasa. Acesti senzori sunt de diferite tipuri si fiecare masoara anumiti poluanti.

Decizia in achizitionarea unui astfel de dispozitiv o poti lua plecand de la bugetul disponibil si poluantii pe care vrei sa-i masori. Senzorii de masurat calitatea aerului Nanovator 69, disponibili in varianta cu sau fara conexiune WIFI, sunt unii dintre cei mai completi senzori din piata, avand capacitatea sa monitorizeze 7 parametri diferiti:

Smog – PM2,5; PM10;

Gaze – TVOC; HCHO; CO2;

Temperatura si Umiditatea

Dupa cum stii ce nu se poate masura, nu poate fi controlat. Tocmai de aceea, in lupta ta cu agentii poluanti si alergenii, un astfel de dispozitiv nu poate decat sa-ti usureze munca.

Deși poate părea dificil uneori să duci această luptă constantă cu alergenii, vei constata totuși o îmbunătățire a stării generale de bine și a confortului în propria casă dacă îndepărtezi, înainte de orice, sursa problemei.

Un comentariu la „Sfaturi practice pentru îndepărtarea alergenilor din locuință”

Lasă un comentariu